Nasiona chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej zwane także nasionami chia mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz są zaliczane do żywności funkcjonalnej. Są źródłem niezwykle cennych dla zdrowia kwasów omega-3 i omega-6, witamin, minerałów, a także żelaza, wapnia oraz błonnika. Co więcej, nasiona chia są bogate w przeciwutleniacze, na przykład kwercynę i flawonoidy, zawierają również cynk i fosfor.

Superfoods w najczystszej postaci

Warto wiedzieć, iż nasiona chia wspomagają także procesy trawienne. W połączeniu z wodą pęcznieją i zwiększają swoją objętość, dzięki czemu wypełniają żołądek i sprawiają, że przez długi czas po spożyciu nasion czujemy się syci. Poza tym przyspieszają metabolizm oraz regulują rytm wypróżnień, wspomagają rozwój korzystnych bakterii, które znajdują się w jelitach oraz niwelują zaparcia. Co więcej, ich spożywanie przyczynia się także do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka piersi oraz szyjki macicy, jest wsparciem także w walce z insulinoodpornością. Spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej zapobiega też rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, między innymi cukrzycy typu 2.

Sposób na kłopoty sercowe

Dzięki wspomnianym kwasom tłuszczowym omega-3, które zawierają nasiona chia wpływają one pozytywnie na pracę układu krążenia – ich spożywanie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu ldl oraz trójglicerydów, które znajdują się w krwi. Jednocześnie zwiększa się poziom cholesterolu hdl, który zapobiega miażdżycy i działa ochronnie w chorobach układu krążenia. Ten proces jest wspierany również przez błonnik, który także jest zawarty w nasionach. Co więcej, zawarty w nich potas reguluje pracę serca oraz ciśnienie krwi. Dzięki regularnemu spożywaniu nasion chia można także zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca,

Myślenie i nerwy na wodzy

Nasiona szałwii hiszpańskiej mają bardzo dobry wpływ na pamięć i koncentrację oraz pomagają przyswajać wiedzę, chronią przed Alzhaimerem oraz demencją starczą. Dzięki ich spożywaniu zmniejsza się też ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Nie są bez znaczenia również pod kątem pracy układu nerwowego – pomagają się uspokoić oraz wyciszyć, są stosowane nawet przy objawach depresji działając łagodząco.

Same zalety

Opisywane nasiona są polecane także kobietom w ciąży – mają dobroczynny wpływ zarówno na zdrowie mamy, ale także dziecka. Nasiona chia nie wywołują reakcji niepożądanych, dlatego można jeść je bez obaw także w błogosławionym stanie. Warto wiedzieć, że nasiona zawierają też wapń odpowiadający za mocne zęby i kości oraz fostor, dzięki któremu zmniejsza się ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ponieważ nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem łatwo przyswajalnego białka, mogą być z powodzeniem stosowane także w diecie wegan oraz wegetarian, szczególnie uprawiających sport.

Impreza zdjęcie autorstwa rawpixel.com - pl.freepik.com

Zdrowe dodatki w diecie

Współczesna dietetyka zaczyna oferować urozmaicone sposoby żywienia osobom, które chcą zmieniać swoje stare nawyki żywieniowe na zdrowsze. Głównymi powodami są przede wszystkim rosnąca ilość nietolerancji pokarmowych, zaburzeń odżywiania i chęci eliminacji mięsa, ryb lub nabiału przez konsumentów.

Czego brakuje w diecie współczesnych Polaków?

Wśród najważniejszych braków w odżywianiu młodzieży, dorosłych i seniorów wyróżnia się:

  • witaminy (zwłaszcza D, grupa B),
  • błonnik,
  • składniki mineralne (magnez, wapń, jod),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe.

W związku z powyższym, zaleca się stosowanie suplementów diety w uzasadnionych przypadkach. Rozsądnym wyjściem jest także włączenie nowych produktów do codziennych posiłków, aby stopniowo dostarczać brakujących elementów organizmowi i dbać o jego odżywienie. Korzystnym jest również zwiększenie podaży czystej wody i ograniczanie słodkich napojów.

Nowe nawyki

Do najbardzej popularnych tzw. superfoods należą nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska (https://www.bee.pl/9253-nasiona-chia). Jest to odpowiednik polskiego siemienia lnianego. Obecnie jest łatwo dostępna i przeważnie w przystępnej cenie w większości sklepów w Polsce. Włączenie jej do diety może przyczynić się do zwiększenia perystaltyki jelit, dostarczenia wymaganej dziennej ilości żelaza, magnezu, cynku i niektórych witamin, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co takiego znajduje się zatem w nasionach chia, że są polecane przez szerokie grono dietetyków? Prócz makroelementów wymienionych wyżej, nasiona te są bogate także w antyoksydanty, minerały i flawonoidy.

Zalety szałwii hiszpańskiej

Nasiona chia poleca się na takie schorzenia jak:

  • problemy trawienne np. zaparcia, zgaga,
  • cukrzyca typu drugiego,
  • nadciśnienie,
  • zły profil lipidowy,
  • problemy z układem kostnym i zębami,
  • zapobiegawczo przed nowotworami.

Komponowanie w posiłkach

Neutralny posmak nasion powoduje, że mogą być wykorzystywane w przygotowywaniu wielu posiłków i deserów. Pierwsze zastosowanie to zagęszczacz do zup i sosów. Może sprawdzić się jako zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik śmietany o takim samym efekcie. Drugi pomysł na wykorzystanie nasion chia to dodatek do porannych owsianek czy omletów. Zmielone ziarenka w połączeniu z wodą mogą zwiększyć objętość posiłku, co może być przydatne na diecie redukcyjnej. Popularnymi propozycjami są też wykonanie puddingu chia w połączeniu z owocami, domowego chleba, koktajlów białkowych i ciasteczek. Do trudniejszych w wykonaniu mogą należeć batony i ptasie mleczko w wersji fit.

Jedzenie zdjęcie Racool_studio - pl.freepik.com

Nasiona chia – kiedy warto je stosować?

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, która pochodzi z Gwatemali i Meksyku. Tamtejsze plemiona doceniały właściwości zdrowotne tej rośliny i chętnie ją uprawiały. Nasiona są popularne ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i żelaza. Inne znane produkty, które zawierają te substancje, np. mleko czy szpinak, nie dorównują ziarnom chia. Dlaczego warto stosować tę roślinę? Jak dużo nasion można zjeść jednego dnia? Na jakie schorzenia pomagają nasiona chia?

Jakie składniki odżywcze zawierają ziarna chia?

Ziarna szałwii hiszpańskiej oprócz wyżej wspomnianych substancji, zawierają duże ilości pełnowartościowego białka, potasu, fosforu magnezu, a także błonnika. W składzie chia znaleźć można także antyoksydanty. Te składniki odżywcze wspierają prawidłową pracę serca i całego układu krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 redukują poziom tzw. złego cholesterolu, a zwiększają stężenie dobrego. Tym sposobem można zapobiec wielu groźnym schorzeniom, np. miażdżycy czy chorobie wieńcowej. Zawartość potasu w nasionach chia jest natomiast gwarantem uregulowanego ciśnienia krwi.

Nasiona chia dla cukrzyków

Osoby chore na cukrzycę również skorzystają na jedzeniu ziaren szałwii hiszpańskiej. Błonnik będący głównym składnikiem chia zapobiega temu schorzeniu oraz wspomaga leczenie. Nasiona pomagają redukować odporność na insulinę, obniżając jednocześnie poziom tłuszczu i cholesterolu. U cukrzyków spożywających nasiona chia z bee.pl normalizacji ulega ciśnienie tętnicze. Takie osoby są bardziej chronione przed zawałem serca i udarem mózgu.

Wsparcie dla żołądka i jelit

Błonnik jest bezcenną substancją dla układu trawiennego. Ziarna szałwii hiszpańskiej zawierają około 34 g tego składnika pokarmowego w 100 g, czyli całkowicie spełniają dzienne zapotrzebowanie na błonnik. Nie należy jednak spożywać zbyt dużych ilości tej substancji, może ona wówczas powodować problemy jelitowe i kłopoty ze wchłanianiem innych składników odżywczych. Wszelkie choroby układy pokarmowego są przeciwwskazaniem do stosowania nasion. W odpowiednich ilościach (około półtorej łyżeczki dziennie) chia poprawiają procesy trawienne i perystaltykę jelit oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Układ krwionośny i pokarmowy potrzebują nieustannego wsparcia. Ziarna chia wspierają profilaktykę wielu chorzeń i problemów, np. trawiennych. Dodawanie niewielkich ilości tego produktu do posiłku z pewnością poprawi pracę jelit oraz wzmocni serce. Duża zawartość cennych kwasów omega-3 umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu każdego dnia.

Zdjęcie utworzone przez Racool_studio - pl.freepik.com